De 100km-run is een actie voor Kom op tegen Kanker

Veelgestelde (corona)vragen over editie 2021

Bij het organiseren van de 100km-run 2021 baseren we ons op de coronamaatregelen die momenteel gelden. Het kan dus dat die de komende maanden nog wijzigen. Houd deze pagina daarom zeker in de gaten voor updates.


Waarom verhuist de 100km-run van Knokke-Heist naar Koksijde? 

Knokke-Heist was de voorbije maanden een zeer gastvrije partner. De stad draagt Kom op tegen Kanker en de 100km-run duidelijk een warm hart toe. In deze coronatijden zijn we toch nog meer dan anders afhankelijk van verschillende omgevingsfactoren. Daarom beslisten Kom op tegen Kanker en Knokke-Heist samen om de 100km-run te verplaatsen.

Ook de nieuwe gaststad, Koksijde, kijkt er nu naar uit om de lopers van de 100km-run hartelijk te verwelkomen en werkt er samen met Kom op tegen Kanker hard aan om het evenement coronaproof te laten verlopen.
 

Waarom vindt de 100km-run plaats op 5 september, in plaats van op 21 maart? 

Het coronavirus blijft voor onzekerheid zorgen. Kom op tegen Kanker wil bovendien geen onnodige risico’s nemen. Gezondheid is de kern van onze missie, preventie één van onze pijlers. We kiezen er daarom voor om de 100km-run uit te stellen. Zo geven we de deelnemende teams ook extra ruimte om het startgeld in te zamelen, iets dat niet eenvoudig is in deze corona-omstandigheden.
 

Kan ik een extra team inschrijven nu de 100km-run pas op 5 september plaatsvindt? 

Dat kan jammer genoeg niet. Om de 100km-run niet alleen coronaproof, maar ook zo veilig en comfortabel mogelijk te laten verlopen, zijn de inschrijvingen stopgezet. Je kunt je wel al op de wachtlijst zetten voor de editie in 2022. Dan nemen wij contact met je op zodra de inschrijvingen openen.
 

We schreven ons heel recent uit voor de geplande editie op 21 maart 2021. Kunnen we ons opnieuw inschrijven voor de editie op 5 september 2021? 

Voor teams die zich eerder al inschreven om in 2021 deel te nemen aan de 100km-run maken we een uitzondering. Die kunnen zich nog tot 31 december opnieuw inschrijven om deel te nemen op 5 september 2021. Neem hiervoor contact op met je districtscoördinator. Die helpt je graag verder.
 

Hoe ziet het nieuwe parcours eruit? 

Het parcours wordt momenteel volop uitgestippeld en tot in de details in kaart gebracht. Je verneemt er meer over in aanloop naar 5 september.
 

Welke coronamaatregelen worden er genomen op de evenementsite? 

De evenementsite is een gecontroleerde omgeving en is daarom enkel toegankelijk voor loopteams. Elk loopteam vormt een bubbel van vier, aangevuld met één begeleider. Enkel deze bubbels hebben toegang tot het afgesloten lopersdorp. In dat dorp is voor elke bubbel een aparte wachtplaats voorzien. We vragen de lopers en hun begeleider om op deze wachtplaats te blijven wanneer ze niet aan het lopen zijn, ook als ze behoren tot een grotere teamfamilie.

Bij het betreden van de evenementsite wordt de temperatuur gemeten van alle lopers en begeleiders. Lopers die koorts hebben, kunnen jammer genoeg niet deelnemen aan de 100km-run.

Uiteraard nemen we ook de nodige hygiënemaatregelen. Zo worden er verspreid over de site voldoende mogelijkheden voorzien om je handen te wassen en te ontsmetten. Daarnaast wordt het aantal toiletten verhoogd en goed verspreid, en worden de toiletten nog vaker gereinigd. Een team van gemotiveerde vrijwilligers staat bovendien de hele dag paraat om nadarhekken, tafels … te ontsmetten.
 

Welke coronamaatregelen worden er genomen aan de start? 

Om de start coronaproof te laten verlopen, vertrekken de lopers op een lange startstrook. Elke loper krijgt een plaats toegewezen, zodat er voldoende afstand kan worden bewaard en de lopers elkaar zo min mogelijk kruisen. 


Krijgen de lopers dezelfde ondersteuning onderweg en bij aankomst? 

Zeker en vast. Elk team ontvangt een pakket met voldoende eten en drinken om tijdens het lopen even aan te sterken. Daarnaast zijn er onderweg verschillende verzorgingsposten waar lopers water en sportdrank kunnen bijtanken. Ook na aankomst krijgen de lopers een maaltijd. Die kan vlak voor de aankomst worden opgehaald door de begeleider van het team.

Kleedkamers kunnen we deze keer niet voorzien. Het is dus ook niet mogelijk om je na aankomst te douchen.
 

Wat moet ik doen als ik me niet lekker voel voor vertrek? 

Dan vragen we je om het zekere voor het onzekere te nemen en thuis te blijven. Voel je je prima, maar blijkt bij aankomst aan het lopersdorp dat je koorts hebt, dan kun je jammer genoeg niet starten. 


Kan iemand anders mijn plaats innemen als ik niet kan starten? 

Dat kan, op voorwaarde dat je de wissel ten laatste de avond voor de 100km-run doorgeeft. Hoe je dit precies doet, lees je hier binnenkort.
 

Wat gebeurt er met het startgeld als ik niet kan deelnemen? 

Kan je team door (corona-)omstandigheden niet deelnemen, dan kun je ervoor kiezen om je startgeld aan Kom op tegen Kanker te schenken, of om je het éénmalig over te zetten naar de editie van 2022. Het startgeld dat je schenkt aan Kom op tegen Kanker wordt geïnvesteerd in onderzoek dat een directe meerwaarde heeft voor het welzijn van de patiënt én waarbij de financiële nood het hoogst is. 

 
Wat als kort na deelname aan de 100km-run blijkt dat ik corona heb? 

Laat dit dan zeker weten. Hoe je dit precies doorgeeft, lees je hier binnenkort.
 

Kan ik mijn deelname nog annuleren? 

Je kunt ervoor kiezen om in 2021 niet mee te lopen met de 100km-run. Je kunt je startgeld dan éénmalig overzetten naar de editie van 2022, of het startgeld schenken aan Kom op tegen Kanker. Het geschonken bedrag wordt dan geïnvesteerd in onderzoek dat een directe meerwaarde heeft voor het welzijn van de patiënt én waarbij de financiële nood het hoogst is. 

Wil je je deelname annuleren, geef dit dan voor 31 december 2020 door via dit formulier. Je districtscoördinator neemt daarna contact met je op.
 

Wat als de 100km-run alsnog wordt afgelast? 

Bij afgelasting kun je ervoor kiezen om je startgeld alsnog aan Kom op tegen Kanker te schenken, of om je startgeld éénmalig over te zetten naar de editie van 2022. Het bedrag dat je schenkt aan Kom op tegen Kanker wordt geïnvesteerd in onderzoek dat een directe meerwaarde heeft voor het welzijn van de patiënt én waarbij de financiële nood het hoogst is.
 

Kunnen supporters de lopers nog aanmoedigen? 

Supporters zijn uiteraard onmisbaar tijdens een sportief evenement zoals de 100km-run. Ze zijn dan ook van harte welkom, weliswaar in hun eigen bubbel en op rustige locaties langs het parcours. Die plaatsen maken we ruim op voorhand bekend. Om alles zo veilig mogelijk te organiseren, kunnen we helaas niet toestaan dat er supporters aanwezig zijn in en rond de start- en aankomstzone, of in de bevoorradingszones. 

Er wordt momenteel hard gewerkt aan verschillende pistes om ervoor te zorgen dat supporters toch zo weinig mogelijk van de 100km-run moeten missen. En ook de lopers zullen merken dat de 100km-run ook in coronatijden heel sfeervol kan zijn en dat aanmoediging soms uit onverwachte hoek kan komen. 

Wil je als supporter sowieso nauw betrokken zijn bij de 100km-run? Geef je dan op als vrijwilliger via dit formulier.


Kunnen supporters ook een eindje met een team meelopen, bijvoorbeeld richting finish? 

Om het voor iedereen veilig en comfortabel te houden, is dat jammer genoeg niet mogelijk. Er wordt momenteel hard gewerkt aan verschillende pistes om ervoor te zorgen dat supporters toch zo weinig mogelijk van de 100km-run moeten missen.
 

Welke maatregelen worden er genomen om het veilig te houden voor vrijwilligers? 

Zonder vrijwilligers geen 100km-run. We zorgen er dus zeker voor dat zij op een veilige manier een handje kunnen toesteken. Vrijwilligers ontvangen daarom bij aankomst een mondmasker en handschoenen. Daarnaast worden schermen van plexiglas voorzien op locaties waar vrijwilligers met veel mensen in contact komen.

Wil je ook graag helpen om van deze editie van de 100km-run een succes te maken? Laat het ons dan alvast weten via dit formulier. 

De 100km-run is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker, zet er zelf een op of neem deel aan het Plantjesweekend of de 100km-run.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal en biomedisch onderzoek. Lees meer over de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Lees meer over de beleidsvoorstellen en standpunten. Ontdek wat we al hebben kunnen realiseren op dit vlak.