De 100km-run is een actie voor Kom op tegen Kanker

Veelgestelde (corona)vragen over editie 2021

Bij het organiseren van de 100km-run 2021 baseren we ons op de coronamaatregelen die momenteel gelden. Het kan dus dat die de komende maanden nog wijzigen. Houd deze pagina daarom zeker in de gaten voor updates.

Waarom verhuist de 100km-run van Knokke-Heist naar Koksijde? 

Knokke-Heist was de voorbije maanden een zeer gastvrije partner. De stad draagt Kom op tegen Kanker en de 100km-run duidelijk een warm hart toe. In deze coronatijden zijn we toch nog meer dan anders afhankelijk van verschillende omgevingsfactoren. Daarom beslisten Kom op tegen Kanker en Knokke-Heist samen om de 100km-run te verplaatsen.

Ook de nieuwe gaststad, Koksijde, kijkt er nu naar uit om de lopers van de 100km-run hartelijk te verwelkomen en werkt er samen met Kom op tegen Kanker hard aan om het evenement coronaproof te laten verlopen.
 

Waarom vindt de 100km-run plaats op 5 september, in plaats van op 21 maart? 

Het coronavirus blijft voor onzekerheid zorgen. Kom op tegen Kanker wil bovendien geen onnodige risico’s nemen. Gezondheid is de kern van onze missie, preventie één van onze pijlers. We kiezen er daarom voor om de 100km-run uit te stellen. Zo geven we de deelnemende teams ook extra ruimte om het startgeld in te zamelen, iets dat niet eenvoudig is in deze corona-omstandigheden.
 

Hoe ziet het nieuwe parcours eruit? 

Er zijn dit jaar twee lussen van 10 km, die samenkomen in het lopersdorp (zie hieronder). De eerste loper legt dus de eerste lus af en pikt daarna op de basis de tweede loper op. Samen leggen ze de volgende lus af, om daarna met loper drie opnieuw de eerste lus te lopen. Nadat de vierde loper is aangesloten, leg je samen de tweede lus een laatste keer af.

Het precieze parcours wordt later bekendgemaakt.
 

Welke coronamaatregelen worden er genomen op de evenementsite? 

We richten dit jaar een heus lopersdorp in. Dit lopersdorp is een veilige zone, die enkel toegankelijk is voor loopteams en hun begeleider. Voor je het lopersdorp betreedt, moet je aantonen dat je volledig bent gevaccineerd of dat je net een negatieve Covidtest hebt afgelegd.

Lopers die koorts hebben, kunnen jammer genoeg niet deelnemen aan de 100km-run.

Uiteraard nemen we ook de nodige hygiënemaatregelen. Zo worden er verspreid over de site voldoende mogelijkheden voorzien om je handen te wassen en te ontsmetten. Daarnaast wordt het aantal toiletten verhoogd en goed verspreid, en worden de toiletten nog vaker gereinigd.
 

Welke coronamaatregelen worden er genomen aan de start? 

Om de start coronaproof te laten verlopen, vertrekken de lopers op een lange startstrook, waarop makkelijk voldoende afstand gehouden kan worden. Dat geldt ook voor de aankomst.


Krijgen de lopers dezelfde ondersteuning onderweg en bij aankomst? 

Zeker en vast. Er is voldoende eten en drinken voorzien, zodat alle deelnemers tijdens het lopen even kunnen aansterken. Daarnaast zijn er onderweg verschillende verzorgingsposten waar lopers water en sportdrank kunnen bijtanken. Ook na aankomst krijgen de lopers een maaltijd. Die kan vlak voor de aankomst worden opgehaald door een loper of de begeleider worden opgehaald voor het hele team.

Kleedkamers kunnen we deze keer niet voorzien. Het is dus ook niet mogelijk om je na aankomst te douchen.
 

Wat moet ik doen als ik me niet lekker voel voor vertrek? 

Dan vragen we je om het zekere voor het onzekere te nemen en thuis te blijven. Voel je je prima, maar blijkt bij aankomst aan het lopersdorp dat je koorts hebt, dan kun je jammer genoeg niet starten. 


Kan iemand anders mijn plaats innemen als ik niet kan starten? 

Dat kan, op voorwaarde dat je de wissel ten laatste de avond voor de 100km-run doorgeeft. Hoe je dit precies doet, lees je hier binnenkort.
 

Wat gebeurt er met het startgeld als ik niet kan deelnemen? 

Kan je team door (corona-)omstandigheden niet deelnemen, dan kun je ervoor kiezen om je startgeld aan Kom op tegen Kanker te schenken, of om je het éénmalig over te zetten naar de editie van 2022. Het startgeld dat je schenkt aan Kom op tegen Kanker wordt geïnvesteerd in onderzoek dat een directe meerwaarde heeft voor het welzijn van de patiënt én waarbij de financiële nood het hoogst is. 

 
Wat als kort na deelname aan de 100km-run blijkt dat ik corona heb? 

Laat dit dan zeker weten. Hoe je dit precies doorgeeft, lees je hier binnenkort.
 

Wat als de 100km-run alsnog wordt afgelast? 

Bij afgelasting kun je ervoor kiezen om je startgeld alsnog aan Kom op tegen Kanker te schenken, of om je startgeld éénmalig over te zetten naar de editie van 2022. Het bedrag dat je schenkt aan Kom op tegen Kanker wordt geïnvesteerd in onderzoek dat een directe meerwaarde heeft voor het welzijn van de patiënt én waarbij de financiële nood het hoogst is.
 

Kunnen supporters de lopers nog aanmoedigen? 

Supporters zijn uiteraard onmisbaar tijdens een sportief evenement zoals de 100km-run. Ze zijn dan ook van harte welkom in een van de meerdere supporterszones langs het parcours. Daar kunnen ze de hele dag terecht om de lopers te overladen met hun aanmoedigingskreten. De supporters zelf kunnen er bovendien genieten van heel wat randanimatie.

De locaties van de supporterszones maken we ruim op voorhand bekend. Om alles zo veilig mogelijk te organiseren, kunnen we helaas niet toestaan dat er supporters aanwezig zijn in en rond de start- en aankomstzone, of in de bevoorradingszones.

Wil je als supporter sowieso nauw betrokken zijn bij de 100km-run? Geef je dan op als vrijwilliger via dit formulier.


Kunnen supporters ook een eindje met een team meelopen, bijvoorbeeld richting finish? 

Om het voor iedereen veilig en comfortabel te houden, is dat jammer genoeg niet mogelijk. Er wordt daarom op borstnummer gecontroleerd bij de start en de finish.
 

Welke maatregelen worden er genomen om het veilig te houden voor vrijwilligers? 

Zonder vrijwilligers geen 100km-run. We zorgen er dus zeker voor dat zij op een veilige manier een handje kunnen toesteken. Vrijwilligers ontvangen daarom bij aankomst een mondmasker en handschoenen. Daarnaast worden schermen van plexiglas voorzien op locaties waar vrijwilligers met veel mensen in contact komen.

Wil je ook graag helpen om van deze editie van de 100km-run een succes te maken? Laat het ons dan alvast weten via dit formulier

De 100km-run is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker, zet er zelf een op of neem deel aan het Plantjesweekend of de 100km-run.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal en biomedisch onderzoek. Lees meer over de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Lees meer over de beleidsvoorstellen en standpunten. Ontdek wat we al hebben kunnen realiseren op dit vlak.