De 100km-run is een actie voor Kom op tegen Kanker

Parcours 2021

 

De duinen, de zeedijk, een oude landingsbaan, een kunstwerk, restanten van een middeleeuwse abdij… aan variatie ontbreekt het parcours van de 100km-run ook dit jaar niet! Vertrekken doen we op een heel bijzondere locatie: de luchtmachtbasis van Koksijde. Sea Kings komen er niet meer aan de grond, maar de lopers van de 100km-run schieten er binnenkort wel uit de startblokken!

Dit jaar zijn er twee lussen van 10 km, die samenkomen in het lopersdorp. De eerste loper legt dus de eerste lus af en pikt daarna op de basis de tweede loper op. Samen leggen ze de tweede lus af, om daarna met loper drie opnieuw de eerste lus te lopen. Nadat de vierde loper is aangesloten, legt het hele team de tweede lus een laatste keer af.

Blauwe lus

De 40 km-lopers bijten om 10u de spits af door een eerste keer de blauwe lus te lopen. Tijdens deze route genieten ze van de rustgevende natuurgebieden die Koksijde te bieden heeft. Vanuit de basis lopen ze noordwaarts richting de zee en volgt er een passage langs de Witte Burg, een stuifduin van eenentwintig meter hoog die zich in al haar pracht laat bewonderen. Fun fact: oorspronkelijk heette de Witte Burg de Witte Buik, een plastische verwijzing naar de omvang van het blanke zandmassief. Omdat Witte Buik niet beschaafd genoeg klonk, werd de naam veranderd in Witte Burg.

Te midden van het natuurgebied de Doornpanne lopen de 40km-lopers langs vakantiehuis la Peniche, een boothuis en voormalig hotel op zo’n 600 meter van het brede zandstrand en de zee. De lopers moeten wel nog even wachten om de zee zelf te bezichtigen, want ter hoogte van Peniche keren ze via een grote boog om en lopen ze terug stilaan richting hun startplaats. Vanaf natuurreservaat de Doornpanne kan je trouwens mooi wandelen naar de hoogste duin van de kuststrook, de Hoge Blekker. Deze wandeling vormt een toffe doorsteek tussen de blauwe en de oranje lus. Voor de supporters zeker aan te raden om deze verbinding te ontdekken! Na de Doornpanne zetten de lopers het parcours voort in een mooie duinenomgeving op verharde weg richting de basis waar ze de 30 km-lopers zullen oppikken voor de tweede, oranje lus.

Oranje lus

De duo’s gaan tijdens de volgende 10 km een iets stedelijkere route tegemoet. Op koers richting de zee passeren ze met het Abdijmuseum Ten Duinen een stukje geschiedenis. In de middeleeuwen overheerste het silhouet van deze abdij het Koksijdse landschap. Nu kan je in alle rust wandelen langs haar oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur. Uniek aan deze passage is dat de teams door de ruïnes van de abdij zullen lopen. Slechts een klein stukje door de Duinenabdij is niet verhard.

Verderop slaan de teams rechtsaf en lopen ze een stuk langs de zeedijk. Daar snuiven ze niet alleen gezonde zeelucht op, maar ook wat cultuur. Ze passeren immers het opvallende kunstwerk Acqua Scivolo van het Franse kunstenaarskoppel Anne en Patrick Porier. Een project dat gerealiseerd werd in kader van ‘2003 Beaufort: kunst aan zee’.  Nadat ze vervolgens de bekende ‘Horloge de Coxyde’ kunnen bewonderen, zit hun passage langs de zeedijk erop en slaan ze rechtsaf de natuur in voor een doortocht langs de Hoge Blekker. Tof weetje over de Hoge Blekker: met zijn 33 meter is hij de hoogste duin van de kuststrook. Het was een vaste baken voor de zeelui die van ver al zijn witte kruin zagen blinken (‘blekken’ in het plaatselijke dialect).

Van hieruit gaan de lopers weer richting de basis om samen met het derde teamlid terug te keren naar de duinen en het avontuur van de blauwe lus over te doen. Hierna staat het laatste teamlid popelend te wachten om mee te lopen en als volledig team lopen ze ten slotte opnieuw de oranje lus en genieten ze nog een laatste keer van de zeedijk vooraleer ze koers zetten richting de finish.

Om te garanderen dat de loopteams gedurende het parcours zich continu gemotiveerd en gesteund voelen, wordt er om de paar kilometers animatie voorzien en stelt Kom op tegen Kanker alles in het werk om het parcours extra leuk aan te kleden.

Veel loopplezier gewenst aan onze teams!

Terug naar overzicht

De 100km-run is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker, zet er zelf een op of neem deel aan het Plantjesweekend of de 100km-run.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal en biomedisch onderzoek. Lees meer over de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Lees meer over de beleidsvoorstellen en standpunten. Ontdek wat we al hebben kunnen realiseren op dit vlak.